Zondagavond 12 juni is het zover: dan worden in Amerika voor de zeventigste keer de wereldberoemde Tony Awards uitgereikt. De Tony’s zijn dé grote prijzen voor musicals en toneelstukken die op Broadway in New York te zien zijn. Hoog tijd voor een samenvatting van de belangrijkste dingen die je moet weten over deze prijsuitreiking.
De grootste kanshebber dit jaar is de musical Hamilton. Nooit eerder werd een musical zo vaak en in alle mogelijke categorieën genomineerd, maar Hamilton kreeg het voor elkaar: maar liefst 16 nominaties sleepte de musical in de wacht. Niet voor niets spreekt men online al van de “Hamiltony’s”. De grote vraag is hoeveel Tony’s Hamilton daadwerkelijk gaat winnen, maar het staat al min of meer vast dat de productie met de Tony voor Best Musical naar huis gaat.
Hamilton, over Founding Father Alexander Hamilton, is van de hand van Lin-Manuel Miranda, een Amerikaanse rapper/componist/auteur/acteur met Puerto-Ricaanse roots. Miranda speelt zelf de hoofdrol in Hamilton en andere rollen van prominente historische figuren als Thomas Jefferson en George Washington worden gespeeld door Afro-Amerikanen. De multiculturele cast en de rapmuziek die Miranda combineerde met tal van andere muziekstijlen maken Hamilton revolutionair - die 16 nominaties zijn natuurlijk niet voor niks.
Lees ook: Hamilton: De gezusters Schuyler
Hamiltony's #TonysNotSoWhite
Spring Awakening door dove jongeren
Ook opmerkelijk is de nieuwe versie van Spring Awakening (origineel uit 2006, en in 2011 te zien in Theater M-Lab), dit jaar gespeeld door Deaf West. De rockmusical, gebaseerd op het toneelstuk Frühlings Erwachen van Frank Wedekind uit 1891, maakt kans op de Tony voor Best Revival of a Musical. Dove en slechthorende jongeren spelen de rollen in het stuk, terwijl extra acteurs en actrices de teksten spreken en liedjes zingen. Net als bij Hamilton is de uitvoering van Spring Awakening vernieuwend, en dat zou de musical best eens wat Tony’s op kunnen leveren.
Vrouwen
Ondanks de culturele diversiteit van dit jaar zijn vrouwelijke makers nog altijd ondervertegenwoordigd bij de Tony’s. Pas vorig jaar werd voor het eerst een vrouwelijk schrijversteam beloond met Tony’s voor Best Score en Best Book, namelijk dat van de musical Fun Home. Dit jaar maakt Waitress, naar de gelijknamige film over een bakkende jonge vrouw in een ongelukkig huwelijk, net als Hamilton kans op de Tony voor Best Musical. Deze productie is de eerste Broadwaymusical ooit met een compleet vrouwelijk creatief team, dus: de componist/liedtekstschrijfster, de scriptschrijfster, de regisseur en de choreograaf van Waitrose zijn allemaal vrouwen. Hoewel ze de Tony voor Best Musical niet van Hamilton zullen kunnen winnen, komt de productie in aanmerking voor nog drie andere Tony’s.
Scene uit Waitress. Foto: Joan Marcus
Bekenden
Goed vertegenwoordigd bij de Tony's dit jaar is - spannend! - Toneelgroep Amsterdam. Regisseur Ivo van Hove werd genomineerd voor de Tony voor Best Director voor zijn regie van Arthur Miller's A View From the Bridge. Jan Versweyveld's lichtontwerp én decorontwerp van hetzelfde toneelstuk werden voor respectievelijk de Tony voor Best Lighting Design en die voor Best Scenic Design genomineerd. Ook Versweyveld's lichtontwerp voor The Crucible werd genomineerd.
Wist je verder dat…
… de Tony Awards vernoemd zijn naar actrice en regisseuse Antoinette “Tony” Perry?
… Stephen Sondheim meer Tony’s won dan dan elke andere componist? Hij won er 8.
… Hal Prince de meeste Tony Awards heeft gewonnen van allemaal? Hij won er 21 in totaal.
… de categorie voor Best Musical nog niet bestond tijdens de eerste editie van de Tony’s in 1947? De categorie werd het daaropvolgende jaar geïntroduceerd.
11 juni 2016, 08:08