De Musicaldatabase

Log in

Of log in met je account:

Wachtwoord vergeten?

Een dag in het leven van de Theaterwetenschapper

Kan je musical studeren op wetenschappelijk niveau? Jazeker! Joep Hupperetz (19) studeert Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn column vertelt hij over het wel en wee van een musicalminnende student.

Hoe ziet een dag in het leven van een student Theaterwetenschappen er uit? Een kijkje in mijn agenda:

07:00 uur. De wekker gaat! Opstaan, douchen, ontbijten, spullen bij elkaar zoeken en op naar het Universiteitstheater.

08:33. Aaah daar is de metro, die natuurlijk om half negen vol zit met studenten en mensen die naar hun werk gaan.

08:45. Halte Waterlooplein. Ik hol de metro uit en pak snel mijn fiets. Kort geniet ik even van het uitzicht: aan mijn rechterhand ligt de Stopera en als ik naar links kijk, zie ik op 50 meter afstand de rode letters van Carré. Snel ga ik door. In 2 minuutjes fietsen ben ik in de Nieuwe Doelenstraat.


Links: foto vanaf de brug waar ik elke dag overheen fiets. Rechts: uitzicht vanaf het lokaal van de Universiteit van Amsterdam.

09:00. College Dramaturgie. Altijd leuk! Uiteenlopende onderwerpen komen aan bod: van de rol van een dramaturg tot het belang van scenografie. De invloeden van belangrijke personen zoals theatermaker Edward Gordon Craig, schrijfster Susan Sonntag en Pamela Howard passeren de revue. De laatste is een scenograaf: iemand die niet alleen het decor ontwerpt maar ook het licht, geluid, de rekwisieten, enzovoorts. De scenograaf heeft met zijn ontwerp een grote invloed op de sfeer van de productie. Scenografie overlapt met andere disciplines zoals staging en regie omdat de scenograaf met zijn ontwerp de ruimte beïnvloedt en dus ook waar de acteurs staan. Met PowerPoints vol beeldmateriaal wordt duidelijk gemaakt waarom een scenograaf als Craig koos voor bijvoorbeeld een abstract decor van bewegende panelen en trappen. Bij deze colleges denk ik altijd: ’Oh ja, hierom heb ik gekozen voor deze studierichting!’ De tijd gaat snel; twee uren vliegen voorbij.

11:00. Met een paar vrienden gaan we naar het Atrium: snel nog wat dingetjes doorlezen, snel nog iets uitwerken en – niet geheel onbelangrijk – even iets eten! Om 15:00 begint de werkgroep, dus we hebben genoeg tijd.

15:00. Na voor mijn gevoel 100.000 traptreden omhoog geklommen te hebben, zijn we op de zolder waar we ergens in een hoekje van een immense ruimte werkgroep dramaturgie hebben. Dat betekent: drie uur lang discussiëren over de voorstellingen die we afgelopen week gezien hebben en praten over ons dramaturgisch concept voor het practicum. Het practicum is een project waarbij wij een eigen geschreven bewerking ten tonele brengen van 10 minuten. We werken in groepen van 10 personen waarin iedereen een eigen taak heeft. Samen met twee medestudenten ben ik verantwoordelijk voor de vormgeving (decor, kostuum en licht), hartstikke leuk! In de tweede week van december worden de bewerkingen opgevoerd. Deze week wordt de bewerking gekozen die gespeeld gaat worden tijdens het practicum. Helaas is het niet de mijne geworden! Ook hier vliegt de tijd. Voor je het weet is het weer zes uur.

18:00. Het is al donker. Op de fiets naar het Waterlooplein, snel de metro in en op naar huis.

18:20. Aangekomen in mijn studiootje, kook ik een gemakkelijke maaltijd. Tijdens het eten kijk ik RTL Boulevard om op de hoogte te blijven van het showbizznieuws. Daarna gauw omkleden, want we gaan vanavond naar Medea van Toneelgroep Amsterdam in de Stadsschouwburg.

19:30. Wederom zit ik in de metro, waarna ik overstap op de tram richting het Leidse Plein (nu ik deze column schrijf zie ik eigenlijk pas hoe vaak ik in de metro zit!).

20:10. Aangekomen op het Leidse Plein zie je de Stadsschouwburg al liggen. Snel oversteken, tussen de trams, taxi’s en fietsers, en dan gaan we het historische pand binnen. Het is fantastisch om te bedenken wie er allemaal op dat podium voor die prachtige zaal hebben gestaan. Daar gaat je hart sneller van kloppen!

22:00. Wat een geweldige voorstelling! Fantastisch acteerwerk en een geweldige regie. Met een aantal medestudenten nemen we de tram en praten we nog even na over de voorstelling.

23:00. Vroeg naar bed, want morgen ga ik weer terug naar Limburg.

Natuurlijk zien niet alle dagen er zo uit. Het verschilt van week tot week, maar juist de afwisseling maakt het leuk. Zo komen bij de inleiding in de Theaterwetenschap vragen aan bod als ‘wat is theater?’, ‘wat zien we als theater?’ en ‘wat is Theaterwetenschappen?’. Je bent iedere dag bezig met het analyseren en uitpluizen van voorstellingen en teksten. Daarbij hoort de nodige portie literatuur om een zo groot mogelijke kennis te ontwikkelen. Het hangt van de verplichte theaterstukken en de hoeveelheid literatuur voor de studie af, of je zelf nog naar het theater gaat. Ondanks de grote hoeveelheid literatuur is en blijft het een geweldige studie en geniet ik er elke dag van!

17 november 2015, 15:03

Deel: